Wat begon met het schrijven van een open brief aan de fractievoorzitter Govert Geldof van SAM, leidde afgelopen zaterdagmiddag voor de 16-jarige Frouke de Boer tot een heuse biodiversiteitsinspectieronde door Franeker. Samen met leden van de twee politieke partijen SAM en ChristenUnie, mocht Frouke zelf op zoek gaan naar plekken waar het beter kan, als het gaat om biodiversiteit.

Een half jaar geleden stuurde de 16-jarige Frouke de Boer uit Franeker een brief naar alle politieke partijen in de gemeente De Waadhoeke. In de brief drukte ze haar zorgen uit over de hoeveelheid groen in onze stad, beter gezegd over het ontbreken daarvan. Het viel haar vooral op dat er nog zo weinig bloemen in de stad zijn te zien. En als je dan hoort over de enorme bijensterfte en het verdwijnen van vlinders, dan zouden wij als gemeente toch iets moeten gaan doen? Dat was niet aan dovemansoren gericht. Fractievoorzitter van SAM Govert Geldof nodigde Frouke uit om haar brief voor te lezen tijdens een fractievergadering. Ondertussen was er een motie door de ChristenUnie en SAM ingediend, waarin gevraagd werd een plan van aanpak op te stellen om de biodiversiteit voor Waadhoeke te behouden. Opgeroepen werd om belanghebbende partijen zoals groenbeheer, agrariërs en eigenaren van braakliggende gronden hierbij te betrekken. De motie werd bijna unaniem aangenomen, alleen het CDA en de VVD stemden tegen.

Zelf aan de slag

Naar aanleiding van de brief en ontmoeting met Frouke bedachten leden van de fracties van SAM en ChristenUnie bedachten zelf ideeën om aan de slag te gaan met praktische zaken rond biodiversiteit. Want waarom niet zelf met zoveel mogelijk betrokkenen en geïnteresseerden op zoek gaan naar plekken in je eigen stad, waar het met betrekking tot biodiversiteit wel een ietsje beter zou kunnen? Afgelopen zaterdag gingen de genoemde partijen aan de slag, samen met leden van de jeugdraad en: samen met initiatiefneemster Frouke de Boer. Vanaf de Breedeplaats werden de deelnemers in drie groepen gesplitst. Elke groep trok vanaf de Breedeplaats op naar een gekozen wijk om daar te gaan kijken naar plekken waar het groener zou kunnen. Zo kwamen de Professorenbuurt, de Stationsbuurt en het centrum aan de beurt. Al wandelend werden er vele aantekeningen gemaakt. Dat begon al bij de Breedeplaats zelf. Was daar bij het nieuwe ontwerp ook niet meer groen gepland? Na een uurtje kwamen alle deelnemers weer met hun onderweg gemaakte notities bijeen op de Breedeplaats. Alle gefotografeerde ‘zwakke plekken’ worden nu verzameld, voorzien van een korte tekst en gebundeld aangeboden aan de verantwoordelijke wethouder Jan Dijkstra. 

Wordt vervolgd...

 

SAM-groen-01-min.jpg